Scheiden na de zomervakantie? 5 Tips

De zomervakantie is niet altijd goed voor het liefdesleven. Uit ervaring weet ik dat er een piek is in het aantal echtscheidingen na de zomervakantie. Deze toename van scheidingen is overigens ook wel uit onderzoek gebleken.

Wat kan hiervoor een verklaring zijn? Een scheiding komt er niet van de ene op de andere dag. Dat betekent dat de partner die eigenlijk wil scheiden dat voor de zomervakantie vaak wel al weet. Maar omwille van de kinderen wordt dan toch nog besloten op met z’n allen op vakantie te gaan. Alleen zit je dan met z’n allen twee of drie weken 24/7 op elkaars lip op de camping of hotel. De spanningen die er thuis al waren vergroten zich dan uit. En dan barst de bom.

Maar ook als de vakantie wel een positieve afleiding is geweest, komt de ‘man met de hamer’ langs als je eenmaal weer thuis bent. De vakantie is dan een vlucht geweest en eenmaal thuis realiseer je je dat er niets is veranderd. Het dagelijkse leventje en alle daarbij behorende irritaties steken weer de kop op. Nu is er alleen geen uitzicht meer op een escape naar een warm buitenland.

Als je eenmaal thuis het besluit neemt om nu echt uit elkaar te gaan, wil ik je de volgende tips mee geven:

Tip 1  Wacht op het juiste moment om je besluit aan je partner te vertellen

Wat is dan het juiste moment? Daarvoor is geen gouden regel. Maar kies wel een moment waarop je eigen emoties wat zijn bedaard. Handel niet impulsief op een moment dat de irritaties weer eens hoog zijn opgelopen. En kies ook een moment waarop jij en je partner tijd en ruimte hebben om een gesprek hierover te voeren.

Tip 2  Maak geen verwijt, maar vertel vanuit jezelf

Geef de boodschap dat je wilt scheiden vanuit je zelf. Maak de ander geen verwijten. Zeg dus bv niet: “Je bent zo egoïstisch en alleen maar met je zelf bezig en niet met mij en de kinderen, dat ik er gewoon helemaal klaar mee ben!’. In plaats daarvan kun je zeggen: “Ik heb me de afgelopen jaren zo ongelukkig gevoeld; ik voel eigenlijk helemaal niets meer tussen ons. En daar worden nu ook de kinderen de dupe van.”.

Tip 3  Geef de ander de tijd

Hol niet meteen naar een advocaat of mediator. Geef de ander even de tijd om de boodschap te laten bezinken. Ook al heeft de ander het misschien wel zien aankomen, toch komt de definitieve mededeling dat je wilt scheiden hard aan. Jij bent al verder in het emotionele scheidingsproces dan de ander. Pols bij de ander wanneer hij/zij klaar is om de volgende stap te maken.

Tip 4  Vertel samen aan de kinderen dat je gaat scheiden

Als je samen aan de kinderen vertelt dat ‘papa en mama apart gaan wonen’ geef je ze meteen mee dat je samen die beslissing hebt genomen, ook al komt de beslissing van één van de twee. Dat gezamenlijke is voor kinderen belangrijk. Hiermee geef je ze de boodschap: ‘Papa en mama zijn het samen eens over iets wat verder best verdrietig is’. Kinderen kunnen een scheiding op zich best aan. Wat ze niet aan kunnen is ruzie tussen hun ouders.

Tip 5  Maak goede afspraken met elkaar wanneer en welke vrienden/ familieleden je vertelt over de scheiding

Uit ervaring weet ik dat bemoeienissen van familie en vrienden, vaak met de beste bedoelingen, veel ‘ruis op de zender’ tussen ex-echtelieden kan geven. Iedereen in de omgeving is op zijn eigen manier bezorgd en wil helpen, maar dan kan juist extra spanningen geven. Spreek daarom af wie je wat en wanneer vertelt.

Uiteraard zijn er nog heel veel meer communicatietips te geven. Zijn jullie zover dat je afspraken over de kinderen en financiën wilt gaan maken, kies er dan voor om ook dit gesprek gezamenlijk te houden. Als mediator kan ik jullie in dat gesprek begeleiden naar goede afspraken over de toekomst. Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak.

Neem contact op  Maak een afspraak