Scheiden en feestdagen? 5 tips om de feestdagen goed door te komen

Zie je op tegen de feestdagen? Jullie relatie werkt al een tijdje niet meer, althans voor jouw gevoel niet. Je loopt met het serieuze idee om uit elkaar te gaan. Maar je ziet er als een berg tegenop om deze knoop door te hakken. Wat komt er allemaal op je af? Hoe moet het met de kinderen? En, waar moet je überhaupt beginnen?

“De gezelligheid thuis is inmiddels ook ver te zoeken.”

En daar komen dan nu nog die feestdagen bij. Op TV, Facebook en in tijdschriften word je uitsluitend plat gebombardeerd met beelden van gezellige gezinnen aan de kerstdis, in de sneeuw of rondom de open haard. Je zou niets liever willen dan dat dat plaatje ook bij jou thuis te zien zou zijn. Maar de werkelijkheid is helaas anders. Er zijn spanningen tussen jou en je partner. Dat leidt tot veel irritaties en ook ruzies. De gezelligheid is inmiddels ver te zoeken. Hoe kom je nu toch die feestdagen goed door?

5 tips

Ik geef je 5 tips om er voor te zorgen dat de feestdagen, ondanks je voornemen om uit elkaar te gaan, toch goed en rustig kunnen verlopen.

Tip 1: Neem even afstand

Kijk of het je lukt om niet in de mallemolen van de decembermaand mee te gaan. Als je je focus en energie gaat richten op de kerstversiering in huis, de boodschappen en alle overige feestdagenstress, wordt je innerlijke onrust alleen maar groter. Beter is het om juist deze dagen te zorgen voor wat meer quality-time voor jezelf. Maak een wandeling in de natuur, ga (extra) sporten, laat je masseren of spreek af met je beste vriend of vriendin. Je vergroot de kans op een goed en rustig verloop van de feestdagen door er voor te zorgen dat je zelf zo min mogelijk innerlijke spanning hebt.

Tip 2: Wees eerlijk

In Engeland hebben ze zo’n mooie term voor het opzetten van een ‘oh-wat-hebben-we-het-toch-goed-en-gezellig-met-elkaar-masker. Daar noemen ze dat: “keeping up appearances”. En dat is nu precies wat je niet moet doen. Dit kost namelijk heel veel energie en zorgt er juist voor dat de innerlijke druk en spanning zich verder opbouwt. Bespreek daarom met je partner al ruim vóór de kerstdagen, waarom je opziet tegen de feestdagen. Maak duidelijk waar je behoefte ligt en wat jij nodig hebt om de feestdagen goed door te kunnen komen. Betrek de kinderen hier ook bij op een manier die past bij hun leeftijd. Belast ze niet met jullie relatieperikelen, maar focus uitsluitend op de invulling van de kerstvakantie.

Tip 3: Bepaal van tevoren wat voor jou wel en niet werkt tijdens de feestdagen

In aansluiting op tip 2 is het belangrijk om voor jezelf te weten welke invulling van de feestdagen voor jou het beste werkt. Wil je dit jaar misschien eens even niet het verplichte familiebezoek, of geeft dat juist een fijne afleiding. Is het goed voor jou om thuis te blijven of om de kerst in een andere omgeving door te brengen? Misschien staat jouw wens voor de invulling van de feestdagen haaks op hetgeen de kinderen of je partner graag willen. Geef dan ook je partner en de kinderen een stem door ze uit te laten spreken wat zij fijn vinden. Kijk of je met elkaar een compromis kunt vinden. Alleen al door uit te spreken wat je wel en niet fijn vindt, geeft lucht en voorkomt dat de bom tijdens de kerst of de jaarwisseling barst.

Tip 4: Accepteer ‘het programma’ van de feestdagen

Misschien lukt het niet om met elkaar tot een goed compromis te komen over de invulling van de feestdagen. Tradities en de wederzijdse families zijn hierin ook mede bepalende factoren. Belangrijk is dan dat je, wat ‘het programma’ verder ook is, accepteert dat dit de invulling zal zijn. Geef je innerlijk verzet op. Dat gaat anders alleen maar in de weg zitten. Met andere woorden: maak er dan het beste van. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is, dan gedaan. Maar het helpt al enorm wanneer je je realiseert dat het programma van de kerstdagen en jaarwisseling niet meer door jou te veranderen is, maar dat je wel invloed hebt op hoe jij daarmee om gaat. Daar zit hem de crux.

Tip 5: De kerstvakantie kan een goed moment zijn voor de scheidingsboodschap

De kerstvakantie kan ook een goed moment zijn om de relatieperikelen met je ex-partner te bespreken, en mogelijk zelfs de boodschap te geven dat je wilt gaan scheiden. De boodschap dat je uit elkaar wilt gaan, brengt veel emoties met zich mee. Als je partner dan vrij van zijn werk is, geeft hem dat wat ruimte om deze eerste hevige emoties te verwerken. Dat geldt uiteraard ook voor jou zelf. Betrek de kinderen er pas bij als de boodschap bij je partner wat is ingedaald. Ook voor je kinderen kan gelden dat de kerstvakantie een goed moment is om te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Zij hebben dan ook de tijd en rust om de impact van deze boodschap te verwerken. Het is daarbij vooral ook belangrijk dat ze hun gevoel van veiligheid niet verliezen. In de vakantie kun je ze de daarvoor benodigde aandacht geven.

Stap-voor-stap begeleiding

Mocht je besluiten tijdens of na de feestdagen om definitief uit elkaar te gaan, dan help ik jullie graag bij de te nemen stappen. In een gratis oriënterend gesprek kan ik jullie vertellen wat er bij een scheiding komt kijken. Als je kiest voor een mediationtraject begeleid ik jullie stap voor stap door het scheidingsproces heen. Jullie maken zelf de afspraken; ik help jullie door het gesprek daarover zo goed mogelijk te voeren en – waar nodig – mee te denken over praktische en juridisch haalbare oplossingen.